top of page
hond lacht.jpg

Puppy- & Adoptieadvies

Welke hondje?

De aanschaf van een hond is niet iets dat onbezonnen zou moeten gebeuren, als alles goed gaat word dit immers je maatje en volwaardig gezinslid voor de volgende 10 tot 14 jaar!

Heb je je al afgevraagd welke hond je het liefst zou hebben en wat weet je over dit ras? Ieder ras heeft immers bepaalde kenmerken en karaktereigenschappen waar je al bij je zoektocht min of meer rekening mee kan houden.
Bijvoorbeeld: hoe groot zal hij worden, heeft hij veel behoefte aan beweging, zijn er bepaalde driften die meer in een ras voorkomen zoals speuren, jagen,...

Vergeet echter niet dat binnen de eigenschappen waarmee je hondje geboren wordt ook nog een eigen karakterje zal schuilen, dat ieder hondje zijn eigen individu is, zo echt als jij of ik. 
Daarom zal het ook nuttig zijn om tijdens je zoektocht kennis te maken met het hondje waar je oog op valt, uiterlijk is niet altijd alles.

Ook wanneer je naar een nestje puppies gaat kijken, is het steeds van belang om te gaan kijken hoe ze zich onderling gedragen.
Een goede kweker zal je ook ongetwijfeld meer kunnen vertellen over hoe het nestje in elkaar zit; welke zijn de haantjes de voorste of eerder het schuchtere type? 


Bij deze zoektocht sta ik je graag bij met raad en daad!

 wat kan ik voor je betekenen?

  • Raseigenschappen bespreken en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn binnen je gezin.

  • Advies, raad en lijstje opstellen bij aanschaf 1ste hond (of bij verdere vragen, wanneer er een nieuwe hond bij komt).

  • Op zoek gaan en doorverwijzen naar een erkende kweker.

  • Adoptiemogelijkheden via asielen en organisaties.

  • Puppytest uitvoeren wanneer je gaat kijken naar een nestje.

  • Evaluatie en opvolging gedrag bij adoptie van een volwassen hond.

  • Opvoeding, training en eventuele gedragsproblemen verhelpen.

 

Let op voor Broodfokkers!

Bij de zoektocht naar een pupje is het belangrijk om een kritische en realistische
kijk te hebben.

Het is soms moeilijk om te weerstaan aan het eerste het beste schattige snuitje
dat zich aanbied; net zoals het niet altijd even makkelijk is om wanpraktijken
betreffende de handel in honden te herkennen.

Maar de realiteit is nu éénmaal dat er mensen zijn die in de handel en verkoop
van honden "easy money" zien; deze hondjes zijn voor hen niet meer dan
handelswaar en hun voornaamste bron van inkomsten.
De nodige verzorging en het respect waar elk levend wezen recht op heeft laat
dan ook vaak te wensen over; op een zo snel mogelijke manier zoveel mogelijk
geld verdienen is de enigste hoofdzaak.

 

Voornaamste problemen bij "broodfok-pupjes":

  • de pups worden vaak veel te vroeg bij hun moeder weggenomen, waardoor ze een belangrijk deel van hun socialisatie missen; dit leidt vaak tot gedragsproblemen tijdens het opgroeien en in hun verdere leven.

  • het kweken van deze hondjes gebeurt vaak in schrijnende omstandigheden, die ook qua hygiëne tekort schieten en waarbij pups en moeder niet de nodige medische verzorging krijgen; veel pups vertrekken vaak al ziek naar hun uiteindelijke bestemming.

  • veel pups worden ingevoerd en op elkaar gepropt voor transport, hierbij kunnen de nodige bacteriën al snel aan elkaar doorgegeven worden. Een paar weken later en wanneer ze waarschijnlijk al bij hun nieuwe baasje beland zijn, breekt de ziekte pas uit (veel voorkomende ziektes zijn kennelhoest, parvo-virus,...). Doordat ze zo jong en al verzwakt zijn, worden zulke ziektes hen al snel fataal.

  • De ouderdieren worden niet getest of uit de kweek gehouden bij erfelijke aandoeningen of bepaalde karakterstoornissen. Je weet dus niet op voorhand of je hondje vatbaarder of meer erfelijk belast is voor dingen als heupdysplasie, hartafwijkingen, oog- en oorproblemen, ademhalingsproblemen (vooral bij de kortsnuitige rassen),...


Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat er eventuele risico's zijn bij pupjes van wie je de achtergrond niet kent.

Er zullen dan ook mensen zijn die zeggen dit is allemaal "wat als..." en "wij hebben een pupje bij die of die handelaar gehaald en het is toch een goed hondje!"; 

Dit zijn dan de pupjes die er nog met veel geluk goed vanaf gekomen zijn...

MAAR! vergeet dan A.U.B. niet dat er voor elk van deze pupjes ook nog steeds ergens een mama-hond zit, die jaar in jaar uit nestjes moet voortbrengen en geen normaal bestaan kent. Wanneer ze te oud wordt en niet meer kan dienen, worden deze teefjes gedumpt of afgemaakt.

Door niet meer te kopen bij deze handelaars en zo vraag naar pups zal afnemen, kunnen we misschien allemaal helpen om het broodfok-probleem in te dijken.
 

Hoe herken ik een goede kweker?

Een erkende kweker specialiseert zich slechts in 1 of enkele rassen, niet in een heel gamma waar je dan uit kan komen kiezen.

Er wordt vaak ook gewerkt met wachttijden en lijsten vermits er niet heel het jaar door pups te verkrijgen zijn.
Het kan dan wel zijn dat je een tijdje zal moeten wachten, maar een hond mag nooit een impulsaankoop zijn; op deze manier ben je ook zekerder van de gezondheid en afkomst van je pup.

Over het ras waarin hij handelt, zal de kweker de nodige informatie kunnen voorleggen en rasspecifieke kenmerken kennen.
Vraag steeds of je de moeder ook mag zien, in de meeste gevallen is de moeder dan ook gewoon aanwezig bij de pups wanneer je kennis gaat maken. 
Als het een probleem is om de mama hond te mogen zien, mag er al een alarmbelletje gaan rinkelen! "elke pup heeft een moeder!"

 

 

 

 

 

 

 

 


Een goede kweker zorgt er ook voor dat de pups al een heel deel socialisatie van thuis uit meekrijgen, ze zullen dan ook meestal gewoon in huis opgevoed worden en betrokken worden bij de dagdagelijkse activiteiten.

Vraag ook op voorhand om de nodige documenten te mogen inkijken, zoals: (eventueel) stamboompapieren, boekje dierenarts (nodige inentingen/ontworming, hierin staat normaal ook al het land van herkomst, chipnummer, gegevens kweker,...), wanneer het gaat over hondjes met een stamboom kan je zeker ook vragen om de gegevens van de ouderdieren te mogen zien; deze moeten gekeurd zijn op heupdysplasie e.d. om geschikt voor de kweek bevonden te worden.

De meeste kwekers houden ook documentatie bij betreffende het gewicht en groei van de pups en eventueel foto's en zullen graag tijd maken om het nodige te vertellen over hun kroost.

Vaak zal je al vrij vroeg naar het nestje mogen komen kijken en vraagt de kweker om een paar keer langs te komen, zo kan hij ook jou wat beter leren kennen.
Voor een betrokken kweker is het immers ook belangrijk om een beeld te hebben van de personen aan wie hij zijn pups uiteindelijk toevertrouwd.


Ga af op je gevoel en de openheid van de mensen waarbij je je hondenkind gaat halen; als alles in orde is hoeven ze immers niets te verbergen.

 

Adoptie asielhond

Wanneer je van plan bent om een hondenvriendje in huis te halen, is het ook een mogelijkheid om eens een paar erkende asielen en herplaatsingsverenigingen te raadplegen.

Hier vind je vaak ook fantastisch leuke honden, die nu eenmaal nog niet het geluk hebben gehad om het juiste baasje tegen te komen.

Grotendeels gaat het hier om volwassen honden, maar zo nu en dan belanden er ook al pups in een asiel!
Dus ook al ben je van het idee dat je een pup wilt, kan het ook zeker lonen om de sites van asielen goed in het oog te houden.

Een volwassen hond in huis halen heeft trouwens dikwijls ook een hoop voordelen; zo is zijn karakter al grotendeels gevormd en "what you see is what you get!", terwijl een pup nog moet ontplooien tot zijn uiteindelijke zelf.


* Uiteraard rekening houdende met het feit dat een asielhond thuis ook nog meer zal openbloeien dan wanneer hij in een meestal eerder stressvolle omgeving als een asiel zit. Maar  de basis-reacties kunnen steeds getest worden door een gedragstherapeut en de asielsmedewerkers kunnen je meestal ook al wel wat vertellen.
Neem ook steeds je tijd om deze honden te observeren, ook aan jou te laten wennen en een keertje uit het hok , op wandeling te mogen ervaren.

​

De meeste volwassen honden hebben ook al wel iets van opvoeding gehad en zijn meestal al zindelijk.
Wanneer je met hen gaat werken, begrijpen ze al snel wat je bedoeld en zijn ze snel van aannemen. 
Ze zijn vaak ook al iets rustiger dan het jonge geweld dat een pup met zich meebrengt, wat op zich voor veel mensen het al iets makkelijker kan maken.

En vooral niet te vergeten; ze zijn je zo dankbaar voor het warme plekje en de liefde die je ze geeft door ze een nieuwe thuis te geven!

broodfok.png
asielhond.png
mamagigi.png
bottom of page