Training & Opvoeding
Een positieve training op maat en ritme van het individu.
Gehoorzaamheid, driftcontrole en socialisatie worden bijgebracht met oog op de relatie tussen hond en baas.
Zo min mogelijk stress, een goede band en veiligheidsgevoel dragen bij tot een vlotter leerproces en het onder de knie krijgen van de basiscommando’s.
Ook de socialisatie en het laten wennen aan nieuwe situaties zal makkelijker verlopen wanneer er steun bij de baas gehaald kan worden.
Een wederzijds vertrouwen tussen hond en baas vormt de beste basis van een goede gehoorzaameid.
​
Het juiste materiaal
Een groot hulpmiddel tijdens het wandelen en de training is de keuze van het juiste materiaal.
Ikzelf ben voorstander van een comfortabel hondentuigje, dat mooi aanpast en volledig kan geopend worden.
Liefst met verschillende aanlijn-punten (borst en rug).
Niet enkel is het voor de hond veel relaxer wandelen, ook het risico op nek- of rugwervels is hierdoor veel kleiner.
Wat veel mensen ook niet weten is dat de anatomie van de hals en nek van de hond niet zoveel verschilt van de onze en hier dus ook een heel aantal belangrijke klieren en zenuwbanen langslopen.
Bij brute bewegingen of overmatig trekken komt dit dus eveneens de gezondheid van onze hond niet ten goede.
Een voordeel van een tuigje is ook dat de hond iets meer bewegingsvrijheid krijgt en hierdoor beter in staat is om zijn lichaamstaal te gebruiken naar andere honden toe. Dit kan al bijdragen tot een rustiger benaderen van passerende honden.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
GEEN aversieve middelen
Het spreekt voor zich dat naar mijn mening aversieve hulpmiddelen (slipketting, prikband, E-collar, dichtsnoerende tuigjes,...) een absolute No-go is!
Ik zal hier dus ook geen gebruik van maken tijdens een training en verzoek dan ook aan de mensen waarmee ik train van hun hond een tuigje of gewone halsband aan te doen.
De reden waarom ik deze middelen niet graag zie, zijn deels de nadelen die hierboven werden uitgelegd omtrent de gevoeligheid van hals en nek.
De druk die het plots toesnoeren van een slipketting e.d. kan zorgen voor erge letsels zoals hernia's (hierbij problemen naar de poten toe), schildklierproblemen, letsels aan zenuwen en bloedvaten,...
Een slipketting word ook door heel veel mensen "verkeerd" gebruikt; het snokken aan de lijn wanneer de hond dikwijls al in een hoge staat van alertheid is, verhoogt immers alleen maar de adrenaline en de stress die op dat moment door zijn lijfje giert.
Een aversief middel is een hulpmiddel dat de hond een negatieve prikkel geeft op het moment dat hij iets doet wat niet mag. Door het schrikken of de pijn die hij op dat moment ervaart stopt hij met wat hij bezig is. Hierdoor lijkt het of het baasje succes behaalt.
Niets is immers minder waar.
Als je hond enkel "luistert" om geen pijn te moeten voelen, lijkt het me logisch dat dit zeker niet optimaal is voor de band die je zou kunnen hebben met je hond.
Bij een goede relatie tussen baasje en hond, zal je hond op je vertrouwen en gehoorzamen omdat hij dit graag voor je doet in tegenstelling dat hij dit doet om iets negatiefs te ontlopen.
Op deze manier gaat hij ook veel relaxer zijn; door minder gespannen te zijn is de kans op uitvallen, hypergedrag e.d. ook veel kleiner.
​
​
​
​
​
​
​